Start van hoofdcontent

Stad

nl

Van terrorisme verdachte Amsterdammer (30) vrijuit door gebrek aan bewijs

11 oktober 2017, 01.30 uur · Aangepast 11 oktober 2017, 11.04 uur

De Amsterdammer die op 9 juni werd aangehouden in Eindhoven wordt niet vervolgd. De 30-jarige man werd verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van een terroristisch misdrijf, maar er is onvoldoende bewijslast om tot vervolging over te gaan, schrijft het Openbaar Ministerie vandaag.

De man liep op de bewuste avond bij het Philips-stadion met een telefoon boven z'n hoofd de menigte te filmen. Vanwege een concert van Guus Meeuwis waren er in en rond het stadion duizenden mensen op de been.

Lees ook: 'Mogelijk geradicaliseerde' Amsterdammer opgepakt bij concert in Eindhoven

Toen de politie hem aansprak, vertelde hij dat hij door problemen met het openbaar vervoer in Eindhoven was beland.  Hij vertelde dat hij asielzoeker was en de uitgelaten sfeer rond het stadion graag via Facebook aan z'n vrienden liet zien, zo luidde z'n verklaring.  

Geradicaliseerd
De agenten stuurden hem weg en raadden hem aan terug te keren naar Amsterdam. Toen hij later in het centrum van Eindhoven werd gezien, besloten agenten hem aan te houden. Dat gebeurde omdat de politie aanwijzingen had dat de man geradicaliseerd zou zijn, zo schrijft het OM.  

Lees ook: Opgepakte Amsterdammer (29) bij concert Guus Meeuwis langer vast

Na huiszoeking en verklaring van getuigen moest de politie concluderen dat niets er op wees dat de man een terroristisch misdrijf voorbereidde. Het doorlichten van zijn telefoon leverde evenmin iets op: hij bleek geen contacten te hebben met geradicaliseerde personen.