Start van hoofdcontent

112

nl

Oplichters actief met nepclaims van CJIB, Netflix en Vodafone

21 oktober 2017, 19.59 uur · Aangepast 21 oktober 2017, 20.33 uur

Criminelen proberen op grote schaal bewoners in West op te lichten met valse aanmaningen van bijvoorbeeld het CJIB, Netflix en Vodafone. Ze proberen hun doelwitten er toe te bewegen geld in bitcoins over te maken.

Agenten in de wijk schrijven op Facebook al verschillende meldingen te hebben ontvangen. De oplichters sturen hun aanmaningen per mail, iets wat het CJIB bijvoorbeeld al niet doet. Er wordt gesteld dat er nog een verkeersboete openstaat en dat er geen betalingsregeling meer mogelijk is. 

Het gaat om zogenaamde kleine verkeersovertredingen, voor 12 kilometer te hard rijden wordt een boete van dik 200 euro opgelegd. De nepbrieven zijn ook te herkennen aan het feit dat er geen kenteken wordt genoemd. Er kan behalve met iDeal ook met Bitcoins betaald worden.


Onder de Facebook-post van de wijkagenten stromen de reacties binnen. Er worden brieven van Vodafone gedeeld die gelijkenissen tonen met die van het CJIB. Ook zijn er mails van Netflix in omloop, stellen bewoners.

Eén andere buurtbewoner doet nog zijn beklag over 'pakketbezorgers' die hun doelwitten skimmen door ze een klein bedrag te laten pinnen. Deze tactiek lijkt te zijn geslaagd bij één slachtoffer: 'De buurman is voor 1250 euro beroofd.'