Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Burgemeester Rotterdam: 'Goed idee om uit-fans bij Klassieker te proberen'

22 oktober 2017, 21.39 uur

'Ik denk dat het heel goed zou zijn om over enige tijd weer uit-fans bij De Klassieker te proberen', dit stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) zondagmiddag tegenover RTV Rijnmond.

Aboutaleb deed zijn uitspraken voorafgaand aan het duel tussen Feyenoord en Ajax (1-4). Eerder deze week opteerde ook Ajax-directeur Edwin van der Sar al voor het toelaten van uitsupporters bij de Klassieker.

Lees ook: Ook Van der Sar wil weer uitsupporters bij de Klassieker

Aboutaleb wil wel dat supportersclubs zelf met een plan moeten komen om er voor te zorgen dat de situatie niet opnieuw uit de hand loopt. 'Het is iets wat de supporters aan gaat, maar zij nemen niet het initiatief. De bal wordt telkens in het zestienmetergebied van de burgemeesters gedropt.'

De Rotterdamse burgemeester wil nu in gesprek met de fans. 'Wat mij betreft heeft dit al veel te lang geduurd.'

Incidenten
Na een reeks incidenten bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord besloten de clubs in februari 2009, na overleg met de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, om voor vijf jaar geen supporters mee te nemen bij onderlinge uitwedstrijden in de Eredivisie.

In 2014, toen gesprekken over het opnieuw toelaten van supporters bezig waren, ging het opnieuw mis. Ajax-fans misdroegen zich massaal zich tijdens de Bekerfinale in De Kuip en gooiden vuurwerk op het veld. Hierop waren Ajax-fans nog eens drie jaar niet welkom in De Kuip.