Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ondernemers rond Damstraat hopen op langzamere fietsers: 'misschien tijd voor maximumsnelheid'

25 oktober 2017, 15.15 uur · Foto: Flickr.com

Winkeliers en ondernemers in en rond de Damstraatjes, de vier aaneengeschakelde straten tussen Dam en Sint Antoniebreestraat, maken zich zorgen om het gedrag van (Amsterdamse) fietsers.

De doorgaande route is bekend en berucht bij veel Amsterdammers. De straten zijn smal en stampvol voetgangers (vooral toeristen weten het gebied goed te vinden). Tegelijkertijd is het een van de weinige doorgaande oost/west-routes is de buurt, waar de, vooral Amsterdamse, fietsers stevig willen doortrappen. 

Het gevolg: onbegrip en irritaties. Ondernemers in de buurt zijn daarom een campagne gestart waarmee ze hopen fietsers te bewegen wat rustiger aan te doen. Er hangen spandoeken en er wordt binnenkort een 'slow mile' (een wedstrijd langzaam fietsen) georganiseerd, zo bericht Het Parool woensdagmiddag.

Maximumsnelheid
Winkelstraatmanager Annemieke Bieringa legt tegenover de krant uit dat er wat haar betreft 'véél te hard' wordt gefietst. 'Ik vind het bespottelijk hoe sommige Amsterdammers menen te moeten omgaan met toeristen. Laat ze alsjeblieft een beetje normaal doen. Misschien moeten we eens toe naar een maximumsnelheid voor fietsers. Voordeel als je wat rustiger rijdt, is dat je kunt zien dat er best leuke winkeltjes zijn ook.'