Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bakker Ed Rooth (79) stopt na 50 jaar: 'Huilend hart'

28 oktober 2017, 19.58 uur

Na bijna 50 jaar bakte bakker Ed Rooth gisteravond zijn laatste brood: zijn zaak op de Plantage Kerklaan gaat sluiten. Ed is bijna 80 jaar en vindt het tijd voor pensioen. Tot verdriet van de buurt.

Ed (79) is erg geliefd in de buurt. Zijn vaste klanten kwamen hem gisteravond bedanken. Jaar in jaar uit stond Ed iedere dag in zijn bakkerij. 'Het is een raar gevoel van: "Morgen hoef ik niet". En ik stond de laatste jaren iedere morgen hier. Ik werkte niet erg veel meer hoor, ik ben een beetje gaan minderen omdat ik wat ouder ben. Maar ik kwam iedere morgen hier. En iedere avond zat ik boven, klanten bellen en opschrijven, lijsten maken. Dat valt weg.'

Ed heeft de buurt zien veranderen en kijkt met veel liefde terug op de roerige tijden die de Plantagebuurt heeft doorgemaakt. Zo weet hij zich nog te herinneren dat hippies 's nachts naar zijn bakkerij kwamen. 'Die zaten aan de hash en die kwamen 's nachts natuurlijk broodjes halen, het kon niet op. En mijn vrouw sliep boven en hier op de trap zaten vier muzikanten te musiceren. Dat zijn dingen, dat maak je niet mee', zegt Ed.

De concurrentie met supermarkten was de afgelopen jaren pittig, toch wist Ed al die tijd zijn hoofd boven water te houden en zijn gezin te onderhouden. 'Straks is het Kerst. En ik ben gek op stollen maken en kerstbroden, maar dat gaat niet meer. Dat spookt door m'n hoofd. Dat vind ik jammer', geeft Ed toe. 

Ik blijf hier in de buurt wonen dus ik zal wel een keertje over de Kerklaan lopen. Maar ik denk met huilend hart.'