Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 presenteert zwaar bevochten kieslijst

1 november 2017, 17.49 uur · Aangepast 1 november 2017, 18.15 uur

'Een topteam' zo omschrijft D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig de conceptkandidatenlijst van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Maar daar is niet iedereen het binnen de partij mee eens, zo zijn diverse raadsleden - tegen hun zin - op onverkiesbare plekken gezet.

Meltem Kaya, die zich in de raad bezighoudt met zorg en welzijn, staat op plek op plek 31. Afgelopen vrijdag lagen Kaya en partijgenoot Jan-Bert Vroege zelfs met elkaar overhoop in een heuse Twitterrel over een column in dagblad Metro.

40 jaar lid van de partij
Ook raadslid Bart Vink, die al meer dan tien jaar actief is voor D66, is pas terug te vinden op plek 21. Tot slot is Marcel van den Heuvel, die al 40 jaar lid is van de partij, teruggezet naar plek 42. Hij houdt alleen wethouder Abdeluheb Choho, Ronald Mauer en de onverkiesbare wethouders Simone Kukenheim en Udo Kock nog achter zich.

Lees ook: Leden D66 overhoop om kieslijst en vertrekkende bestuursleden

Flinke promotie
Opvallende nieuwe namen in de top tien zijn Hülya Kat, zij is jurist en nu nog raadslid in de gemeente Velsen. Kat verhuist binnenkort naar Amsterdam en staat op plek 5. Op plek 7 staat Roderic Evans-Knaup die eerder al in de raad zat voor Red Amsterdam. Sebastiaan Capel heeft promotie gemaakt. Hij is nu stadsdeelvoorzitter in Zuid en staat als 9e op de lijst.

De kandidatenlijst is nu nog een advies aan de Amsterdamse D66-leden. Vanaf 6 november kan er twee weken lang gestemd worden over de volgorde.

Lees ook: Emoties lopen op bij D66 over gelekte kieslijst