Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dekker: 'Gevangenis onvoldoende alert op contact Robert M.'

8 november 2017, 17.10 uur · Aangepast 8 november 2017, 17.29 uur

De gevangenis in Vught waar kindermisbruiker Robert M. contact zocht met journalisten om een excuusbrief te verspreiden, is volgens minister Sander Dekker niet scherp genoeg geweest.

Dat zei Dekker vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer over M. Afgelopen weekend werd bekend dat M. contact heeft gehad met journalisten van de Volkskrant.

De krant schreef dat M. via zijn advocaat een brief stuurde naar de ouders van zijn slachtoffers. Hierin schreef M. dat hij spijt had dat hij de kinderen seksueel heeft misbruikt.

Lees ook: Kindermisbruiker Robert M. stuurt excuusbrief aan ouders van slachtoffers

Ook heeft M. een brief gestuurd naar journalisten van de Volkskrant. De journalisten zochten hem op zonder dat justitie het wist in de penitentiaire inrichting in Vught. Ook belden journalisten van de Volkskrant regelmatig met M., in totaal spraken ze zo'n tien uur met elkaar.

Minister Dekker van Rechtsbescherming vindt dat dit niet had moeten gebeuren. Volgens Dekker zouden gedetineerden toestemming moeten vragen als ze contact willen met de media. Dat was bij M. niet gebeurd.

Uit voorzorg kondigt de minister aan dat het toezicht op het bezoek van M. aangescherpt wordt. Daarnaast worden zijn telefoongesprekken afgeluisterd en wordt zijn post gecontroleerd.