Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groep vervalste systematisch auto's voor export: twee jaar cel

20 december 2017, 16.51 uur · Aangepast 20 december 2017, 17.06 uur · Foto: Pixabay/scottyuk30

Een groep autodieven heeft gevangenisstraffen opgelegd gekregen van zes maanden voorwaardelijk tot twee jaar onvoorwaardelijk. De drie mannen van 23 tot 29 jaar zijn schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie. De auto's werden op verschillende plekken in Amsterdam gestolen.

Drie andere mannen zijn vrijgesproken van deelname aan de criminele organisatie. Zij maakten niet structureel deel uit van de organisatie. Twee zijn er wel veroordeeld voor incidentele betrokkenheid.

Audi's en Volkswagens
De groep ging volgens een vaste werkwijze aan de slag. Eén van de leden van de groep gaf de opdracht een auto van een bepaald merk, type en kleur te stelen. Het ging dan ondermeer om Audi's en Volkswagens. Vervolgens was er een verkenning, de politie vermoedt om het portierslot uit te lezen. Spin in het web was een 29-jarige man. Hij kon autosleutels namaken. Als dit was gebeurd kon de auto worden gestolen door een loopjongen. Op de gestolen auto kwamen daarna valse kentekenplaten, waarna hij werd 'koudgezet' in een loods, opslagplaats of op straat.

Werknemer autoleverancier
Om de auto te kunnen exporteren werden er op een computersysteem eerst gegevens van een tweede auto opgezocht die zoveel mogelijk op de gestolen auto lijkt. Eén van de verdachten kon bij dit compersysteem omdat hij bij een Volskwagen- en Audileverancier werkte. De gegevens werden ingevuld op blanco exportbewijzen, waar één van de verdachten blijkbaar aan kon komen. Op die manier is de auto volledig vervalst en kon hij worden geëxporteerd. De vervalste auto's werden vervolgens verkocht.