Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rondvaartboten mogen straks op meer plekken in stad aanmeren

1 april 2018, 15.01 uur · Aangepast 3 april 2018, 13.39 uur

Aan een aantal kleine aanlegsteigers in de stad mogen binnenkort ook rondvaartboten aanleggen. Het gaat om steigers of jachthavens waar dat nu, volgens het bestemmingsplan, nog niet mag. Maar dit wordt gewijzigd.

Het gaat om in totaal 19 havens met 400 plekken verspreid over de hele stad. Er komen geen nieuwe ligplaatsen, maar wel is het binnenkort ook voor rondvaartboten toegestaan om daar aan te leggen. Rondvaartboten krijgen hierdoor de mogelijkheid om op meer plekken buiten de binnenstad aan te leggen. Er is echter geen toestemming om toeristen op of af te laten stappen.

Het gaat onder andere om een aantal plekken in Zuid. Zo zijn er achter het Olympisch Stadion langs de Schinkel een aantal steigers waar booteigenaren hun sloepje aan kunnen leggen. Het wordt ook voor rondvaartboten mogelijk om daar aan te leggen. Ander voorbeeld is het haventje achter de Shell-benzinepomp aan de Hobbemakade. 

Maar ook in het Centrum krijgen rondvaartboten toestemming om aan te leggen. Dit gaat onder andere gelden voor delen van de Marnixkade en Nassaukade. De jachthavens in de Grote Haven in Noord zijn straks ook beschikbaar voor rondvaartboten, evenals de jachthaven aan de NDSM-werf.

Het gaat puur om ligplaatsen en niet om op- en afstapplekken, verzekert de gemeente. De plannen liggen nog zes weken ter inzage op het stadhuis.