Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tweede Kamer fluit Van Aartsen terug: 'Antikraakwet handhaven'

22 mei 2018, 21.25 uur · Aangepast 23 mei 2018, 02.30 uur

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen pandeigenaren niet mag vragen geen aangifte te doen van kraak.

Van Aartsen liet brieven sturen naar eigenaren van panden die door We Are Here, de groep die bestaat uit uitgeprocedeerde asielzoekers en linkse activisten, waren gekraakt. Daarin vroeg hij om geen aangifte te doen totdat er 'meer duidelijkheid' was over 'mogelijk aanvullende arrangementen' voor de groep. Van Aartsen deed dit na een voorstel van GroenLinks-raadslid Rutger Groot Wassink. 

VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis vond het onbegrijpelijk. Hij diende een motie in waarin hij voorstelde om het besluit van Van Aartsen te laten vernietigen. Koerhuis stelt onder meer dat 'een college niet hoort te vragen om geen aangifte te doen en de antikraakwet hoort te handhaven'. De PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, 50Plus en FvD waren dat met hem eens.

Lees ook: Ymere wil ontruiming van gekraakte woningpanden Oost: 'De situatie escaleert'

Wat er nu gaat gebeuren is onduidelijk. Het nieuwe stadsbestuur is inmiddels rond en aanstaande donderdag wordt het coalitieakkoord gepresenteerd. Dan moet blijken of er een andere opvang voor de We Are Here-groep komt. 

Linkse gemeenteraad in A’dam roept op kraken te gedogen? Kraken is bij wet verboden. En de wet geldt in heel NL, ook in links A’dam. Als TK hebben we zojuist de motie aangenomen om dit collegebesluit te laten vernietigen door de Kroon: https://t.co/ShPn9GTzvb pic.twitter.com/cmvwXlRduf

— Daniel Koerhuis (@danielkoerhuis) May 22, 2018