Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nog duizenden handtekeningen nodig voor referendum over brug

23 mei 2018, 17.28 uur · Aangepast 23 mei 2018, 17.52 uur · Foto: Javabrug West - versie 1

Mooie en nieuwe bruggen over het IJ zijn volgens de gemeente een goed idee voor de stad. Want zo kunnen fietsers en voetgangers erg makkelijk van de kop van het Java-eiland naar de overkant en weer terug. Maar wat als je oud en minder mobiel bent, is het dan ook zo ideaal?

De Partij van de Ouderen vindt duidelijk van niet en komt daarom in actie. De partij wil een referendum over de kwestie en haalde vorige week de eerste benodigde 1200 handtekeningen op. Nu is de partij ook een digitale petitie gestart, waar op dit moment ruim 500 handtekeningen zijn verzameld. Om de komst van de bruggen echt te stoppen moeten ze wel een tandje bijzetten. Er zijn namelijk nog 24.500 nodig voor een referendum en die moeten vóór 14 juni binnen zijn.    

'We hebben al heel wat handtekeningen, maar hebben er nog heel veel nodig', vertelt fractievoorzitter Wil van Soest. En daarom roept zij iedereen uit de stad op om de petitie massaal te ondertekenen.

Lees ook: PvdO wil referendum over brug over het IJ: 'Amsterdammers willen dit niet' 

Volgens de tegenstanders zijn de bruggen te hoog en steil voor oudere bewoners. Ook moet de Passenger Terminal worden verplaatst, wat veel belastinggeld kost. Bovendien zou de komst van de bruggen ook ten koste gaan van de scheepvaart. Dit omdat de manoeuvreerruimte voor de scheepvaart kleiner zou worden en er door de bruggen minder zicht zou zijn bij bij slecht weer of mist. 

Lees ook: Dit zijn de zes varianten van de brug over het IJ

De partij keurt de bruggen af en stelt voor aan de gemeente om daarvoor in de plaats een tunnel te graven die alsnog de gebieden verbindt. 'Met een referendum willen we het stadsbestuur ertoe bewegen om eindelijk eens te luisteren naar de bewoners van onze stad. Die willen geen bruggen over het IJ', aldus Wil van Soest. 

De petitie voor het referendum is hier te vinden.