Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vanaf donderdag gebiedsverbod pleinen

8 juli 2009, 19.01 uur · Aangepast 10 juli 2009, 12.41 uur

Taxichauffeurs op het Leidseplein kunnen vanaf donderdagavond een gebiedsverbod krijgen als ze zich misdragen, herrie maken of gewelddadig zijn.

De gemeente was al van plan om de pleinverbod-maatregel in te voeren. Ze doet dit nu versneld naar aanleiding van het doodslaan van een klant door een taxichauffeur op het Leidseplein afgelopen weekend. Om de maatregel sneller te kunnen invoeren heeft burgemeester Job Cohen een noodverordening afgekondigd.

Het gebiedsverbod gaat gelden op uitgaanspleinen in de stad van donderdag- tot en met zondagavond. Overtreders krijgen een boete maar kunnen ook voor de rechter komen.

De politie kan de uitgaansverboden opleggen op onder meer het Leidseplein, in de Leidsestraat, op het Rembrandtplein en op het Koningsplein. Wie een verbod aan zijn broek krijgt, mag het hele uitgaanscentrum niet meer in. De gemeente voert ook enkele andere maatregelen sneller in. Zo zou zij binnenkort beginnen met cameratoezicht in het uitgaanscentrum. Ook dat gaat nu per direct van start. De politie gaat daar vooral de taxi's op het Leidseplein mee in de gaten houden.

Cohen maakte eerder deze week al bekend dat er vanaf komend weekeinde extra toezichthouders op de standplaats bij het Leidseplein staan. Daar komt ook een informatiebord met informatie over de taxiprijzen. Veel chauffeurs vragen daar namelijk woekerprijzen.