Ajax heeft geen kind aan FC Groningen

2 augustus 2009, 18.36 uur · Aangepast 4 augustus 2009, 15.38 uur

Ajax heeft zondagmiddag het seizoen geopend met een verdiende uitzege op FC Groningen (0-2).

Defensie
Opvallend was dat de in de voorbereiding veel bekritiseerde defensie nauwelijks mogelijkheden weg gaf. Dennis Rommedahl, in de tweede helft van het vorige seizoen nog verhuurd aan NEC, had met een doelpunt en een beslissende voorzet een groot aandeel in de zege.

Centrale verdediger en aanvaller
Ajax is ondanks het af en toe sterke spel na rust toch nog niet helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. De technische leiding van de club speurt vooral nog driftig naar een aanvaller en centrale verdediger. De komst van een robuuste voorstopper geniet de hoogste prioriteit, want trainer Martin Jol ontdekte tijdens de voorbereiding op het seizoen dat de defensie de achilleshiel van zijn ploeg is.

Aissati
De nieuwe coach van Ajax durfde het in het uitverkochte stadion Euroborg daarom ook niet aan om met twee spitsen én een aanvallende middenvelder te beginnen. Hij hield Ismaïl Aissati aan de kant en posteerde Eyong Enoh naast Demy de Zeeuw vlak voor de defensie, die werd gevormd door doelman Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Rob Wielaert en Jan Vertonghen.

Suarez en Sulejmani
Dennis Rommedahl en Urby Emanuelson speelden op de flanken en het spitsenkoppel bestond uit Luis Suarez en Miralem Sulejmani. Jol slaagde aardig in zijn bedoelingen. FC Groningen, dat nog steeds op zoek is naar een opvolger voor topschutter Marcus Berg, kreeg nauwelijks doelkansen. Ajax begon ook allesbehalve overtuigend maar kreeg wel mogelijkheden.

Openingstreffer
De snelle Rommedahl had in de 35e minuut de score moeten openen. Hij mocht op aangeven van Suarez alleen op doelman Luciano da Silva aflopen maar speelde de bal te ver voor zich uit. De Deen was zes minuten later toch betrokken bij de openingstreffer. Hij legde de bal klaar voor Sulejmani, die beheerst raakschoot: 0-1.

Rommedahl
Ajax verzuimde het duel vervolgens snel te beslissen. Aan de hand van De Zeeuw controleerde en domineerde de formatie na rust met af en toe heel aardig spel de wedstrijd. Ajax kreeg voldoende kansen op een tweede treffer, maar Suarez, Rommedahl en Emanuelson misten alleen voor doelman Luciano. Rommedahl schoot in de 57e minuut op de lat, maar was in de 73e minuut op aangeven van Suarez wel succesvol. Zo had de Deen, vorig seizoen nog overbodig in Amsterdam, een groot aandeel in de zege van Ajax.