Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protest bij RAI tegen familiecongres

10 augustus 2009, 13.33 uur · Aangepast 11 augustus 2009, 12.44 uur

Twaalf actievoerders protesteerden maandagochtend bij de Rai om hun ongenoegen te uiten jegens de verschillende betrokken conservatieve christelijke groeperingen, die onder meer tegen homoseksualiteit en voorbehoedsmiddelen zijn.

In de RAI wordt de komende dagen het World Congress of Families gehouden. De demonstranten hebben onder meer regenboogvlaggen (het symbool van de homobeweging) bij zich en spandoeken met teksten als "homofoben, sexisten, not welcome". Ook zongen ze een liedje met de tekst:"Rouvoet, ben je een homohater, ja of nee?" De teksten schoten in het verkeerde keelgat van de voorzitter van de Vrije Christen Democraten uit Vlaanderen, Agnes Jonckheere, die buiten stond te kijken. Ze ging met de betogers in gesprek en zei dat haar partij wel degelijk respect heeft voor homoseksuelen:"We vinden dat het huwelijk tussen een man en een vrouw moet plaatsvinden en ook dat een gezin op die manier ontstaat, maar dat betekent nog niet dat we homofoob zijn. We hebben respect voor homo's. God heeft ze lief." Het congres opende maandagochtend met een videoboodschap van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Rouvoet distantieert zich van de antihomo-uitlating van de Slowaakse Europarlementariër Anna Zaborska. De politica verklaarde jaren geleden dat aids de wraak van God voor homoseksualiteit was. Haar uitspraak werd vorige week weer aangehaald, omdat zij een van de sprekers is op het congres in de RAI. Rouvoets bijdrage leidde tot kritiek van D66, GroenLinks en de VVD. De actievoerders arriveerden maandag rond half elf en konden nog niet zeggen hoe lang ze zullen blijven. Er is veel politie op de been om ervoor te zorgen dat de actievoerders zich aan de regels houden.