PSV verslaat Ajax in doldwaze topper

16 augustus 2009, 16.45 uur · Aangepast 17 augustus 2009, 13.20 uur

In een topduel vol sensationele ontwikkelingen heeft PSV zondag de eerste zege van het seizoen geboekt.

Eerste Nederlaag
De doldwaze ontmoeting met Ajax eindigde in Eindhoven in 4-3. Voor de Amsterdammers was het de eerste nederlaag.

Suarez en Dzsudzsak
Het was vooral de strijd tussen de artiesten Luis Suarez van Ajax en Balazs Dzsudzsak van PSV. De twee waren bij vrijwel alle beslissende actie betrokken en scoorden beiden twee maal. Met twee treffers na rust gaf Otman Bakkal PSV het beslissende zetje.

Plaag
Luis Suarez was de man van de eerste helft. De aanvaller uit Uruguay was een voortdurende plaag voor de Eindhovense defensie. Bovendien was hij verantwoordelijk voor de eerste twee doelpunten van Ajax.

Blunder
De eerste kreeg hij voor niks. Al na twee minuten ging Andreas Isaksson grotesk in de fout bij een terugspeelbal van Carlos Salcido. Suarez profiteerde simpel. Het was niet de eerste blunder van de Zweedse doelman van PSV dit seizoen.

Misser
Vooraf had Fred Rutten gezegd dat de concentratie vaak de doorslag geeft in de topduels. Daarin scoorde het elftal van de trainer van PSV aanvankelijk niet bijster hoog. Afgezien van de misser van Isaksson was slordig balverlies van de Brabanders vaak de inleiding tot de kansen van Ajax.

Afellay
Toch nam PSV het initiatief. Dat was vooral de verdienste van Ibrahim Afellay. De regisseur trok het spel naar zich toe en leidde bijna iedere aanval in. De meeste steun kreeg hij van Balazs Dzsudzsak, die van de linkerkant voor dreiging zorgde.

Vrije trap
De Hongaar zorgde in de 37e minuut voor de gelijkmaker. Hij joeg een vrije trap prachtig in de bovenhoek, buiten bereik van doelman Maarten Stekelenburg. Binnen twee minuten echter zette Suarez Ajax weer op voorsprong. Hij draaide simpel door het hart van PSV, waar opnieuw onoplettendheid hoogtij vierde.

Solo
Onmiddellijk na de hervatting draaide Dzsudzsak de rollen ongeveer persoonlijk om. Eerst bereidde hij met een mooie solo de 2-2 van Otman Bakkal voor. Daarna draaide hij van de flank opnieuw een vrije trap om Stekelenburg heen, 3-2.

Emanuelson

Daar bleef het niet bij. Opnieuw kon PSV niet lang nagenieten van het succes. Een droge knal van Urby Emanuelson (assist Suarez) bracht het elftal van Martin Jol terug in de race, 3-3. Een kwartier voor tijd echter rondde Bakkal weer een fraaie voorzet af, deze keer van Stanislav Manolev. Dat betekende wel de beslissing.