Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Bijlmerjongeren geinspireerd door geweld clips'

22 augustus 2009, 15.11 uur · Aangepast 24 augustus 2009, 15.11 uur

Korpschef Welten ziet het kopieergedrag van gewelddadige videoclips en rapteksten als een van de oorzaken van het toegenomen schietgeweld in de Bijlmer.

"Dat zien ze in videoclips op MTV of ze worden ertoe aangemoedingd door rappers als Lexxxus." In sommige clips van idolen van deze jongeren wordt geweld verheerlijkt. "Veel van die knapen uit de Caribische regio vinden het stoer om in Zuidoost met grote revolvers rond te lopen." In de laatste maanden vielen in Zuidoost bij veertien schietpartijen twee doden en een aantal gewonden. Volgens de korpschef zit er nauwelijks een echt motief achter de schietpartijen. En ondanks dat de clipcultuur voor veel jongeren kan inspireren tot geweld, hebben de schietpartijen in Zuidoost volgens hem verder niet met elkaar te maken.

De korpschef gaat de zogeheten 'patseraanpak' intensiveren. Met dure sieraden omhangen jongeren die in een dure BMW rijden kunnen rekenen op extra aandacht van de politie. Als zij niet kunnen verklaren hoe zij aan hun bezittingen komen dan volgt inbeslagname. De politie heeft naar aanleiding van de schietpartijen tot nu toe 12 aanhoudingen verricht en verwacht op korte termijn nog meer arrestaties.