Start van hoofdcontent

Stad

nl

IJzerschaafsel in Kellogg's flakes

16 oktober 2009, 10.26 uur · Aangepast 17 oktober 2009, 14.54 uur

In verschillende flakes-producten zijn stukjes ijzer verwerkt. Dit is in het onderzoeksprogramma 'Keuringsdienst van waarde' naar voren gekomen.

De onderzoekers deden verschillende proefjes, onder meer door een magneet boven een drijvende cornflake te houden. Ook werden verschillende klantenservicemedewerkers gebeld, deze gaven tegenstrijdige berichten door. In Denemarken zijn de Kellog's-producten reeds uit de handel genomen. IJzerschaafsel wordt volgens de onderzoekers in het programma in deze vorm niet in het bloed opgenomen. Een grote hoeveelheid kan bovendien nier- en leveraandoeningen veroorzaken.

De Voedsel en Waren Autoriteit meldde na het zien van de 'Keuringsdienst van waarde' aan AT5 dat de hoeveelheid ijzer die is verwerkt in de flakes voldoen aan de Nederlandse wetgeving. De woordvoerster meldde dat er op Europees niveau een wet is aangenomen die het toestaat om een bepaalde hoeveelheid ijzer, die naar eigen zeggen geschikt is voor consumptie, toe te voegen aan etenswaren. Ieder land is individueel vrij om te bepalen of deze norm te ruim is.