Start van hoofdcontent

Stad

nl

"Politiefouten met Verdonkspandoek"

4 november 2009, 19.57 uur · Aangepast 6 november 2009, 09.43 uur

De Amsterdamse politie heeft in 2005 fouten gemaakt toen zij spandoeken met teksten over toenmalig minister Rita Verdonk (Integratie) verwijderde van de gevel van een kraakpand.

Dat oordeelt de Commissie voor de Politieklachten, zo schrijft burgemeester Job Cohen in een brief die hij onlangs aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Op de spandoeken stond onder meer de tekst "elf levend verbrand, Rita bedankt". Daarmee verwezen de krakers naar de brand in een cellencomplex bij Schiphol, waarbij elf gedetineerde illegalen omkwamen.

Een aantal krakers had een klacht ingediend tegen de wijze waarop de politie handelde bij het verwijderen ervan. De commissie oordeelt nu onder meer dat het optreden van de politie te hardhandig was. Zo kreeg een kraker een klap op zijn neus. Ook werden de spandoeken vernietigd. Volgens de commissie had dat niet mogen gebeuren.

Cohen schrijft dat hij het met deze conclusies eens is. Andere opmerkingen van de commissie deelt hij echter niet. Zo verwijt die de politie dat zij de eigenaar van de spandoeken niet officieel liet weten de spandoeken in beslag te nemen. Volgens de burgemeester kon dat echter niet, omdat de krakers niet wilden zeggen van wie die precies waren.