Ajax zet zichzelf enorm voor schut

17 december 2009, 23.04 uur · Aangepast 19 december 2009, 17.33 uur

“ We willen voetbal zien” , schreeuwden de ruim 36.000 toeschouwers toen Ajax na 22 minuten door twee doelpunten van het zestienjarige wonderkind Romelu Lukaku tegen een achterstand van 0-2 aankeek.

Trainer Martin Jol leerde donderdagavond tijdens de verloren thuiswedstrijd tegen Anderlecht (1-3) dat hij over een heel matige ploeg beschikt als zijn beste spelers ontbreken. Het trouwe publiek van Ajax nam de coach vooral kwalijk dat hij voetballers als Luis Suarez, Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld een avondje rust gunde.

“ We willen voetbal zien” , schreeuwden de ruim 36.000 toeschouwers toen Ajax na 22 minuten door twee doelpunten van het zestienjarige wonderkind Romelu Lukaku tegen een achterstand van 0-2 aankeek. Ze scandeerden luidkeels de namen van Suarez en De Zeeuw toen ook Jonathan Legear vlak voor rust doelman Maarten Stekelenburg klopte (0-3). Daarna trakteerden ze hun favorieten vooral heel vaak op een oorverdovend fluitconcert.

Ondanks het winterweer en het geringe belang van de wedstrijd waren er toch veel supporters naar de ArenA gekomen. Ze voelden zich bekocht en niet zo'n beetje ook. Trainer Jol formeerde met het oog op de belangrijke competitiewedstrijd van zondag tegen NAC een basisformatie zonder Suarez, De Zeeuw, Alderweireld, Ismaïl Aissati en Dennis Rommedahl. De coach had ook niet kunnen vermoeden dat zijn gelegenheidsformatie zoveel aan kwaliteit zou inleveren.

Ajax miste voorin vooral de dreiging van Suarez, op het middenveld ontbrak dirigent De Zeeuw. Oleguer bleek centraal in de defensie wel een heel slechte vervanger van Alderweireld. De Catalaan kon geen moment waarmaken waarom hij door Johan Cruijff opgeroepen is voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen de nationale ploeg van Argentinië. Zelfs internationals als Stekelenburg en Gregory van der Wiel deelden tegen de koploper van België in de malaise.

Jol ging na rust nauwelijks in op de smeekbede van het thuispubliek. Hij hield Suarez en De Zeeuw lang aan de kant, maar bracht wel Rommedahl voor de aangeslagen Eyong Enoh. Gelukkig voor Ajax vond Anderlecht het in de tweede helft ook wel best. ,,Tien, tien, tien'', zong het publiek nadat Urby Emanuelson in de 77e minuut de achterstand verkleinde (1-3). Jol bracht in de laatste tien minuten alsnog Suarez en De Zeeuw. Hij kreeg voor beide wissels applaus van het publiek, dat geen doelpunten meer zag.

De Belgen nemen door de ruime zege vrijdag als groepswinnaar deel aan de loting voor de volgende ronden, hetgeen overigens nauwelijks voordelen biedt. Ze kunnen nog steeds op tegenstanders als Liverpool, Roebin Kazan en Atletico Madrid stuiten. Dat wist Jol kennelijk ook toen hij zijn basisformatie samenstelde.