Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers Ruyschstraat krijgen pand weer terug

21 januari 2010, 11.54 uur · Aangepast 22 januari 2010, 08.40 uur

De politie heeft dinsdagavond elf mannen in de leeftijd van 24 tot 69 jaar aangehouden in een kraakpand in de Ruyschstraat. Zij worden verdacht van huisvredebreuk.

Het pand werd zondag gekraakt, waarop dinsdag de eigenaar met een groep mannen het pand opnieuw in bezit nam. De mannen zijn na verhoor weer vrijgelaten. Of de krakers op zondag met de kraak van het pand een strafbaar feit hebben gepleegd, wordt nog onderzocht door de politie. De krakers mochten van de politie het pand weer in gebruik nemen.

De eigenaar van het pand zegt in De Telegraaf dat hij op dinsdagavond met de krakers wilde gaan praten. In het pand is een café wat nog tot 1 februari gehuurd werd door Jan Erkelens. Deze zegt in De Telegraaf dat zijn café dicht was wegens tegenvallende omzet, maar dat alles er nog stond. Toen zij dinsdag 'de krakers wilden overtuigen van het feit dat ze het pand onterecht in bezit hadden genomen' werden zij naar het politiebureau meegenomen en daar aangehouden.

De krakers zeggen op website Indymedia dat zij de deur opendeden voor een man die zich met een smoes aan de deur vervoegde. Daarna verschafte de uit het zicht wachtende rest van de knokploeg van rond 15 mensen zich op gewelddadige wijze toegang tot het pand. De bewoner en zijn spullen zijn vervolgens op straat gezet door de knokploeg.

De eigenaar had volgens de politie een civiele procedure moeten starten in plaats van de krakers zelf eruit te zetten. Het pand is nu zwaar gebarricadeerd.