Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek SP: Meerderheid wil N/Zlijn niet afmaken

1 maart 2010, 09.31 uur · Aangepast 2 maart 2010, 10.49 uur

Een meerderheid van de Amsterdammers wil dat de aanleg van het Noord/Zuidlijnproject wordt gestaakt. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de SP.

20 procent van de Amsterdammers wil helemaal stoppen en 32 procent wil de metrolijn op een alternatieve manier afbouwen, namelijk volgens het SP-alternatief zonder boren onder de binnenstad. De SP presenteerde een jaar geleden een alternatief voor de Noord/Zuidlijn. Daarbij worden de al bijna voltooide delen in Noord en Zuid wel gebruikt, maar is het risicovolle boren onder de binnenstad niet nodig omdat er in de variant een metrotram bovengronds gaat rijden.

De conclusies uit het O+S-onderzoek zijn opmerkelijk omdat tot nu toe alle
onderzoeken uitwezen dat een meerderheid van de Amsterdammers voor
afbouwen van de Noord-Zuidlijn was. SP-lijsttrekker Laurens Ivens: “Dat is
logisch omdat in vorige onderzoeken nooit een alternatieve optie werd
meegenomen. Maar nu wel een alternatief is voorgelegd, ziet een groot deel daarvan de voordelen in en is er dus geen meerderheid meer voor de huidige, dure, prestigieuze versie.” De SP zegt dat hun alternatief een miljard euro goedkoper is en bovendien drie jaar eerder voltooid. Lijsttrekker Ivens vindt dat door dit onderzoek het alternatief zonder boren toch serieus bekeken moet worden.”