Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewaarders gehoord in de zaak-Cevat

2 maart 2010, 15.37 uur · Aangepast 3 maart 2010, 23.27 uur

In de hogerberoepszaak tegen Franklin F., de moordenaar van politieagente Gabriëlle Cevat, zal een aantal gevangenbewaarders van de Bijlmerbajes als getuige worden gehoord.

Hun verklaringen dienen als controle van de verklaring van weer een andere getuige, de gedetineerde R. van der K. Deze beweert dat F. hem binnen de muren van het huis van bewaring heeft toevertrouwd dat hij wist dat hij op 9 juli 2008 op een agente schoot. Het is de cruciale vraag in de zaak tegen F., omdat het schieten op een politieman of -vrouw geldt als strafverzwarende omstandigheid.

De 28-jarige Gabriëlle Cevat hield F. op de bewuste avond staande, nadat zij hem in Amstelveen in zijn auto over de weg had zien slingeren. Toen haar auto en die van F. tot stilstand waren gekomen, schoot de dronken F. vrijwel direct, met fataal gevolg. De rechtbank in Amsterdam heeft F. vorig jaar veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs. Sinds zijn arrestatie, kort na de schietpartij, heeft F. altijd ontkend geweten te hebben dat zijn doelwit een agente was.