Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weer lek in beveiliging Schiphol (UPDATE)

8 maart 2010, 08.46 uur · Aangepast 9 maart 2010, 14.55 uur

De procedures voor de beveiliging op Schiphol worden tegen het licht gehouden. Dat meldt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) maandag.

Aanleiding is de uitzending van het programma Undercover in Nederland van onderzoeksjournalist Alberto Stegeman zondagavond. Stegeman toonde daarin aan dat de beveiliging op de luchthaven nog altijd gaten vertoont.

Het lek zit in het systeem van belastingvrij winkelen en het 'sealen' van daar gekochte drank. Stegeman en zijn team lieten zien hoe op Schiphol iemand belastingvrij drank kan kopen en vervolgens het belastingvrije gedeelte weer kan verlaten met de verpakte fles - zonder de vlucht te nemen. Op een locatie buiten de luchthaven kan een andere - bijvoorbeeld explosieve - vloeistof in de fles gedaan worden.

Bij vluchten naar niet Schengen-landen als Engeland en de VS kunnen passagiers eerst belastingvrij winkelen voordat hun bagage wordt gecheckt. Stegeman liet zien hoe op deze manier de op Schiphol gekochte fles, maar nu gevuld met een andere vloeistof, in het belastingvrije winkelgedeelte opnieuw kan worden afgerekend en verpakt. Het lukte hem zo met de 'nepfles' naar Engeland en zelfs naar het Amerikaanse Washington te vliegen.

Dit, ondanks dat de veiligheidsmaatregelen internationaal gezien werden aangescherpt na de mislukte aanslag met kerst afgelopen jaar tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit. De Nigeriaanse dader probeerde een poederachtige substantie tot ontploffing te brengen.

Het veiligheidslek op Schiphol brengt ook andere luchthavens in de wereld in verlegenheid, zoals de luchthaven Heathrow van Londen. De 'nepfles' kwam door de controle op Heathrow, omdat deze voorzien was van een verzegelde verpakking en aankoopbon van Schiphol.

Europarlementariër Hans van Baalen noemt het lek in de uitzending van SBS 'onbestaanbaar'. ,,Dat gat moet nu gedicht worden.'' PvdA-Tweede-Kamerlid Ton Heerts eist dat de infrastructuur op Schiphol aangepast wordt en wil daarover heel snel met de (demissionair) minister van justitie in debat.

In eerdere uitzendingen van Undercover in Nederland toonde Stegeman ook al aan dat de beveiliging van Schiphol gaten vertoont. Zo lukte het hem om bij het privévliegtuig van de Nederlandse regering in de buurt te komen en wist hij een nepbom langs de beveiliging te smokkelen.