Ajax veel te sterk voor Heracles

18 april 2010, 18.51 uur · Aangepast 20 april 2010, 10.26 uur

Ajax deed zondagmiddag tijdens de thuiswedstrijd tegen Heracles wat het moest doen en was veel te sterk voor Heracles (4-0).

De eenvoudige zege was niet voldoende voor de felbegeerde koppositie van de eredivisie. FC Twente versloeg Feyenoord (2-0) en verdedigt over twee weken in de laatste speelronde bij NAC een voorsprong van één punt op Ajax.

De Amsterdammers sluiten af tegen NEC, dat vrijuit kan voetballen. NAC moet zich tegen FC Twente nog wel inspannen om zich te verzekeren van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. De formatie uit Breda staat negende en heeft twee punten voorsprong op Roda JC.

Ajax begon nerveus aan de wedstrijd tegen Heracles, dat alleen in de beginfase liet zien waarom het zich het hele voetbaljaar al subtopper mag noemen. Darl Douglas was in de zeventiende minuut zelfs dichtbij de openingstreffer. Hij schoot maar net naast. Ajax promoveerde de eerste mogelijkheid wel tot de openingstreffer. Gregory van der Wiel bereikte Siem de Jong, die koelbloedig raak kopte: 1-0.

De aanvallende middenvelder brak met zijn negende competitietreffer het verweer van Heracles. Eenmaal op voorsprong werd Ajax sterker en sterker. De Jong bracht zijn ploeg in de 37e minuut op aangeven van Luis Suarez ook op 2-0. Het doelpunt van de aanvallende middenvelder werd extra luid bejubeld. Het was de honderdste competitietreffer van Ajax dit seizoen.

Marko Pantelic miste in de 41e minuut eerst nog een enorme mogelijkheid op 3-0. De Serviër bewees na rust wel zijn waarde voor de club die hij aan het einde van het seizoen wellicht gaat verlaten. Hij zorgde in de 59e minuut met een fraai stiftballetje voor 3-0 en maakte in de 64e minuut ook zijn vijftiende treffer van het seizoen (4-0).
Ajax vestigde in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen ook nog een record. De club incasseerde voor eigen publiek in de competitie slechts vier tegentreffers. Sparta (1966/67), ADO Den Haag (1970/1971) en Feyenoord (1991/1992) deelden tot zondag het record met vijf tegendoelpunten in thuiswedstrijden.