Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Omstreden Moslim Broederschap op conferentie'

21 april 2010, 11.35 uur · Aangepast 21 april 2010, 20.58 uur

Volgens De Telegraaf doet de omstreden Moslim Broederschap volgende maand mee aan een islamconferentie in de stad.

De conferentie wordt eind mei georganiseerd door de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION).  Doel is een constructieve dialoog op gang te brengen tussen moslims en andere religieuze, politieke en intellectuele bewegingen in Nederland.

De Telegraaf schrijft dat de Moslim Broederschap een programma-onderdeel organiseert. Een woordvoerder van de FION weerspreekt dat tegen AT5. Wel is niet uit te sluiten dat aan de broederschap gelieerde personen aanwezig zullen zijn, zo zegt hij.

De Moslim Broederschap is omstreden vanwege de zeer orthodoxe standpunten. De AIVD uit in haar gisteren gepresenteerde jaarverslag haar zorgen over het broederschap. 'Hoewel de Moslim Broederschap vooral lijkt te streven naar het creëren van een moslimvriendelijk klimaat in Europa, is het voorstelbaar dat de zeer orthodoxe interpretatie van de islam op gespannen voet komt te staan met de beginselen van de democratische rechtsorde.'

De Telegraaf meldt verder dat een van de organisaties achter het congres de International Support Organisation is, een dochterorganisatie van de International Union of Muslim Scholars, dat onder leiding staat van sjeik Yusuf al-Qaradawi uit Qatar. Die staat bekend als zeer radicaal en zou fatwa's hebben uitgevaardigd waarin zelfmoordaanslagen worden goedgekeurd.