Start van hoofdcontent

Stad

nl

Staking Koninginnedag nog niet van de baan

23 april 2010, 21.27 uur · Aangepast 25 april 2010, 22.19 uur

De rechter heeft de vordering van de gemeente om de staking van de vuilnismannen op Koninginnedag te verbieden, vrijdagavond afgewezen.

Volgens de rechter is een verbod prematuur, omdat de vakbonden de staking formeel nog niet hebben aangezegd. Het ultimatum om dat te doen loopt maandagnacht om 24.00 uur af.

De stakingsleiders leggen maandag hun plannen voor aan de vakbondsleden over de exacte vorm, de locatie en de tijdstippen van de aangekondigde actie. Dinsdag volgt waarschijnlijk dan opnieuw een kort geding.

De burgemeester, politie en brandweer voorzien grote problemen als de vuilnismannen de eerste week van mei staken om betere arbeidsvoorwaarden te forceren. De vuilnishoop van onder meer Koninginnedag leidt volgens de gemeente tot een verkeersinfarct en veiligheidsrisico's.

De rechter zei vrijdag dat "er op dit moment vanuit kan worden gegaan dat het niet de bedoeling van de bonden is een algehele staking uit te roepen zonder dat er maatregelen worden getroffen ter beperking van de overlast."