Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hardere aanpak overlast Bijlmer

16 juni 2010, 11.07 uur · Aangepast 17 juni 2010, 16.42 uur

Overlastgevers in Zuidoost kunnen hun borst nat maken: de gemeente, politie, Belastingdienst en het Openbaar Ministerie hebben een top-50 samengesteld van de grootste onruststokers. Zij zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Dat staat in een brief die de vijftig deze week krijgen van het stadsdeel. De groep bestaat uitsluitend uit mannen, van wie de meerderheid tussen de 18 en 24 jaar oud is. Slechts twee jongens zijn minderjarig. Ze zorgen veelal voor overlast in Zuidoost, maar soms ook in andere delen van de stad. De personen op de lijst hebben relatief veel en zware delicten gepleegd. Bijna een derde zit nu in de cel. De meerderheid gebruikt softdrugs en/of alcohol en een vijfde van de mannen kampt met zwakbegaafdheid. Een deel van de groep is niet onder de indruk van het gezag.

Behalve een waarschuwing is de brief ook bedoeld als laatste kans voor de groep om nog wat van hun leven te maken. De overlastgevers kunnen hulp zoeken bij het zoeken van werk of bij schuldsanering, zo legt stadsdeelvoorzitter Marcel la Rose uit aan AT5.

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher bracht dinsdagavond een bezoek aan Holendrecht. Hij loste daarmee de belofte van Job Cohen in, die op 19 januari tijdens zijn bezoek had gezegd dat hij in de zomer nog eens zou langskomen om te kijken hoe het nu gaat.

Zuidoost is de laatste maanden na een periode van relatieve rust weer opgeschrikt door verschillende schietincidenten. Toch bleek dinsdag tijdens het bezoek van Asscher dat de algehele teneur onder de bewoners en ondernemers redelijk positief is. Er is veel verbeterd de laatste tijd, zo constateren zij. Iedereen is het er echter over eens dat er nog veel meer moet gebeuren.

Kijk vanavond om 18.20 uur naar het AT5 Nieuws voor een uitgebreide reportage over het bezoek van Asscher aan Zuidoost.