Start van hoofdcontent

Stad

nl

Museumplein schreeuwt zich schor

7 juli 2010, 00.29 uur · Aangepast 8 juli 2010, 13.15 uur

Het Oranjelegioen op het Museumplein ging uit zijn dak bij de doelpunten van het Nederlands elftal in de tweede helft van de halve finale tegen Uruguay.

Oorverdovend was het gejoel en getoeter toen Wesley Sneijder het team weer op voorsprong zette. Het doelpunt kort daarop werd uiteraard ook met gejuich en grote vreugde ontvangen. Vuurwerk maakt het feest in de stad compleet, het Museumplein is uitzinnig.

Het werd nog even ijzig stil bij de 3-2, maar die stilte werd snel overstemd door nieuwe aanmoedigingen. En met de blikken gericht op de klok, wist Amsterdam zeker dat Nederland na lange tijd weer in de WK-finale staat. Het eindsignaal werd met vuurwerk begroet, waarna het lied Viva Hollandia uit de luidsprekers schalde.

Het Museumplein stroomde langzaam leeg. Organisator Radio 538 verzocht de ruim 40.000 bezoekers meteen na de wedstrijd het '538 Oranjeplein' te verlaten en naar huis te gaan, met de heuglijke mededeling 'Tot zondag'. Trams langs het Museumplein vulden zich in rap tempo met uitzinnige Oranjesupporters. Op het megascherm werd het publiek vanwege de drukte geadviseerd niet via het Centraal Station te reizen, maar de trein te nemen vanaf NS-station Amsterdam Zuid.

In de stad is het druk en wordt de oranje-overwinning uitbundig gevierd. Oranjesupporters geven toeterende automobilisten highfives, vuurwerk en vuvuzela's geven uiting aan de feestvreugde.

Op de Stadhouderskade moest de politie te paard een charge uitvoeren. Op de vuvuzela's na is het daar nu weer rustig.