Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente niet meer naar stad komen

11 juli 2010, 19.21 uur · Aangepast 12 juli 2010, 19.42 uur

De gemeente roept Oranjefans op om niet meer naar de stad te komen.

De stad stroomt vol met mensen die de WK wedstrijd Nederland tegen Spanje willen kijken op het Museumplein of op een van de andere pleinen. Het Museumplein heeft de maximumcapaciteit bereikt, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Daar staan volgens hem rond kwart voor vijf meer dan 100.000 mensen. Ook de overige pleinen en de rest van de stad is zo vol dat de gemeente adviseert de wedstrijd thuis te kijken. "Uit veiligheidsoverweging, maar ook omdat de wedstrijd gewoonweg niet meer te zien is door de mensenmassa.''

Volgens de zegsman van de gemeente is het in de stad nu nog veilig "Vandaar dat we preventief oproepen om niet meer te komen. Als het nog drukker wordt, moeten we het Museumplein gaan afsluiten.'' Hoeveel mensen er in totaal in de hoofstad zijn kan hij nog niet zeggen.

In treinen naar de hoofdstad zitten, aldus een NS-woordvoerder, nog duizenden mensen. De NS is niet van plan treinen stil te zetten. Sinds het middaguur zijn de treinen in de richting van Amsterdam overvol.

Een uur nadat de gemeente bezoekers opriep niet meer naar de hoofdstad te komen, blijft de supporterstroom op het Centraal Station onverminderd stadinwaarts gaan. Duizenden Oranjefans zijn op weg naar de pleinen en cafés in de hoofdstad. Op het station worden geen zichtbare pogingen gedaan om bezoekers op andere gedachten te brengen.