Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vrijwillige ontruiming 32 woningen Noord

26 juli 2010, 22.39 uur · Aangepast 27 juli 2010, 21.06 uur

De gemeente heeft besloten om over te gaan tot de vrijwillige ontruiming van 32 woningen in de Viermasterstraat in Noord wegens asbestgevaar.

Dat heeft locoburgemeester Eric van der Burg besloten in overleg met de politie en de brandweer. Hoewel de ontruiming niet verplicht is, adviseert de gemeente de bewoners toch met klem om hun woningen te verlaten. De ontruimde woningen bevinden zich tegenover de flat die zondag deels verwoest werd door een gasexplosie.

Er is asbest gevonden in de brokstukken die in de directe omgeving van de woning terechtkwamen en daarom gaat de gemeente de komende tijd metingen verrichten in de 32 woningen.

Voor mensen die niet terecht kunnen bij familie of vrienden is opvang geregeld in het Bastion Hotel bij station Amstel. Van der Burg is in het getroffen gebied om tekst en uitleg te geven. Bij de flat staan bussen om de bewoners die in het hotel willen blijven op te halen. Ook staan er dierenambulances klaar. De gemeente heeft een asiel beschikbaar gesteld voor de opvang van huisdieren.

De gemeente voerde sinds maandagmiddag crisisoverleg in de bunker onder het stadhuis over de te nemen stappen. Lang bleef onduidelijk of en hoeveel woningen moesten worden ontruimd wegens asbestgevaar.

Enkele bewoners hadden zelf al besloten elders onderdak voor de nacht te regelen. Ze zijn ontstemd dat het zo lang duurde voor er duidelijkheid kwam, zo zeiden ze tegen AT5.

Om 22.30 uur is er een extra uitzending van AT5 Nieuws met een update over de situatie in Noord.