Start van hoofdcontent
nl

Beatrix onderwerp van Twitter hoax

13 augustus 2010, 14.12 uur · Aangepast 13 augustus 2010, 16.35 uur

Twitter stond vanmiddag even op zijn kop. Geruchten dat koningin Beatrix vanmiddag haar aftreden zou aankondigen werden een half uurtje lang druk verspreid.

De NOS zou het aftreden om 12.00 in een extra nieuwsuitzending aankondigen. Een stukje online speurwerk van oplettende twitteraars ontkrachtte het gerucht echter al snel. De originele tweet bleek uiteindelijk afkomstig van ene 'stuyterkuycken'. Later was zijn Twitter-pagina niet meer te bereiken. Het lijkt erop dat hij zijn profiel verwijderd heeft.

Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Journaal, twitterde uiteindelijk: "Dat gerucht is echt onzin. Denk s na: met een demissionair kabinet. Dat Kan eenvoudig niet." Ook royalty-kenner Marc van der Linde was niet overtuigd. Hij twitterde: 'Grappig dat er nu elke dag een twitter-hype is. Ter geruststelling: Beatrix treedt echt niet af met mededeling in 12 uur nieuws.'

Toen het eenmaal 12.00 uur was bleek het 'extra' NOS journaal, dat sowieso al om 12.00 uitgezonden zou worden, inderdaad niets over Beatrix te melden.