Ajax pas in tweede helft langs Vitesse

14 augustus 2010, 22.47 uur · Aangepast 16 augustus 2010, 21.54 uur

Ajax heeft zaterdagavond voor eigen publiek de eerste overwinning van het seizoen geboekt. De Amsterdammers wonnen met 4-2 van Vitesse.

Ajax won dan weliswaar van de club uit Arnhem, maar onderstreepte ook nogmaals dat het dit seizoen wel heel makkelijk doelpunten incasseert. Gelukkig voor trainer Martin Jol keert Luis Suarez dinsdagavond terug in de basiself, als Ajax het in de laatste voorronde van de Champions League moet opnemen tegen Dinamo Kiev.

Zonder de aanvoerder, die vorig seizoen 35 doelpunten aan zeventien beslissende voorzetten koppelde, was het aanvalspel van Ajax in de eerste competitiewedstrijd voor eigen publiek weinig verrassend. De nummer twee van de vorige editie van de eredivisie koesterde veel balbezit maar acteerde in zo'n laag tempo dat doelman Eloy Room, de vervanger van de geblesseerde Piet Velthuizen, aanvankelijk nauwelijks in de problemen kwam.

De piepjonge formatie uit Arnhem toonde, in navolging van FC Groningen vorige week, aan dat Ajax erg kwetsbaar in de lucht is. Gregory van der Wiel gaf in de 26e minuut Genaro Snijders de gelegenheid de bal voor het doel te trappen. De buitenspeler vond het hoofd van Davy Pröpper, die in de buurt van Jan Vertonghen raak kon koppen (0-1).

Ajax veranderde de achterstand binnen drie minuten in een voorsprong. Mounir El Hamdaoui bereidde beide treffers voor. Hij forceerde in de 37e minuut eerst een vrije trap, die door Vertonghen hard werd ingeschoten (1-1). De van AZ overgekomen spits stelde vervolgens in de 40e minuut Van der Wiel in staat om het tweede doelpunt van Ajax te maken. Toby Alderweireld mocht zich aanrekenen dat Vitesse toch nog op een gelijke stand mocht rusten. Hij kopte de bal in de 42e minuut voor de voeten van de pas zeventienjarige Marco van Ginkel, die onberispelijk raakschoot (2-2).

Trainer Jol gunde de achttienjarige Roly Bonevacia een basisplaats omdat hij niet kon beschikken over middenvelders Eyong Enoh en Rasmus Lindgren. De negentienjarige Florian Jozefzoon maakte na rust voor het eerst zijn opwachting als vervanger van Urby Emanuelson. De buitenspeler begon uitstekend en vond binnen een minuut de vrijstaande Siem de Jong (3-2). Vurnon Anita maakte in de 58e minuut het mooiste doelpunt van de wedstrijd. Hij bekroonde een fraaie actie met een mooie boogbal (4-2).