Ajax eenvoudig langs Willem II

11 september 2010, 22.44 uur · Aangepast 13 september 2010, 17.46 uur

Ajax heeft zich tegen Willem II (2-0) kunnen opwarmen voor de confrontatie met Real Madrid, woensdag in de Champions League.

Zonder groots te voetballen pakte de ploeg van trainer Martin Jol in de eigen Arena drie punten. Maar zeker zo belangrijk: alle spelers haalden ongeschonden het einde.

Beslissend bij Ajax was weer eens Luis Suarez, die tekende voor de twee doelpunten. Die kwamen allebei voort uit een terecht gegeven penalty, nadat Suarez binnen het strafschopgebied zelf onderuit was geschoffeld. Voor rust was Arjan Swinkels de dader, na de pauze Bart Biemans. De score tegen het zwakke Willem II had overigens beduidend hoger moeten uitvallen, maar Ajax verzuimde, zeker na rust, een handvol goede kansen in doelpunten om te zetten.

Trainer Martin Jol stuurde tegen de Tilburgers zijn sterkste formatie het veld in. Inclusief Luis Suarez en Jan Vertonghen, het duo dat woensdag in Madrid geschorst op de tribune zit. Vanaf het eerste balcontact was het, zoals verwacht, veelal eenrichtingsverkeer in de goed bezette Arena. De aanvalsacties van Ajax liepen echter niet bepaald soepel. Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui wilden het te mooi doen, waardoor het de defensie van Willem II aanvankelijk niet eens zo veel moeite kostte de 'nul' te houden.

In het eerste half uur was de beste mogelijkheid zelfs voor Willem II. Doelman Maarten Stekelenburg had op de doellijn de assistentie van verdediger Gregory van der Wiel nodig om Swinkels van het openingsdoelpunt te houden. Dezelfde Swinkels was enkele minuten later verantwoordelijk voor de eerste treffer van Ajax. Hij haalde binnen het strafschopgebied nogal knullig Suarez onderuit. De aanvoerder van Ajax voltrok zelf vanaf de penaltystip het vonnis: 1-0.

Suarez herhaalde dat tien minuten na rust. Ditmaal was het Bart Biemans die hem onnodig vloerde. Scheidsrechter Danny Makkelie had weinig keus, de bal ging andermaal op de stip. Opnieuw schoot Luis Suarez buiten bereik van doelman Niki Mäenpää de strafschop onberispelijk binnen en bracht daarmee zijn totale productie in de competitie op zes doelpunten.

Daarna kreeg Ajax nog volop mogelijkheden de score op te voeren, maar Mounir El Hamdaoui, Siem de Jong en Luis Suarez verzuimden dat. In de slotfase maakte aanwinst Teemu Tainio zijn debuut voor Ajax. De Fin viel in voor Demy de Zeeuw.