Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vermiste Orré pleegde moord in 1996

24 september 2010, 19.37 uur · Aangepast 26 september 2010, 17.31 uur

De Amsterdammer Dries Orré, naar wiens vermissing de politie op dit moment onderzoek doet, was in 1996 betrokken bij een bizar moordcomplot.

De Telegraaf meldde vrijdag dat het lijk dat donderdag in Noord is gevonden van Orré is. Volgens de krant is hij vermoord.

De politie kon deze beweringen vrijdag nog niet bevestigen. Zij verwacht pas maandag uitsluitsel te kunnen geven, nadat sectie op het lichaam is verricht. Het in een groenstrook aan de Beemsterstraat gevonden lichaam moest worden uitgegraven.

Orré schoot op 18 mei 1996 om half negen ‘s morgens in de Jan Luykenstraat in Zuid de 27-jarige Dorinda Despotovic van dichtbij door het hoofd, op de stoep van het kantoor van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT. Despotovic overleed ter plaatse.

De schutter wist te ontkomen. De politie arresteerde een ex-vriend van het slachtoffer, maar hij bleek niets met het misdrijf te maken te hebben. De zaak belandde bij de recherche als onopgelost op de plank.

In de zomer van 2001 meldde Orré zich bij de politie en biechtte hij op dat hij Dorinda Despotovic had doodgeschoten. Op basis van zijn verklaring arresteerde de politie zijn nicht en haar vriend. Zij wilden volgens Orré dat Despotovic uit de weg werd geruimd. De vriend had een liefdesrelatie met Despotovic. Orrés nicht wilde met haar rivale afrekenen. De onervaren schutter werd 5000 gulden beloning in het vooruitzicht gesteld.

Zijn nicht heeft hem op de bewuste ochtend naar de plek des onheils gereden en hielp hem na het dodelijke schot ontkomen, aldus de verklaring van Orré.

De rechtbank veroordeelde Orré tot twaalf jaar cel. Ook de nicht werd veroordeeld, ondanks haar stellige ontkenningen iets met de moord te maken te hebben. Haar advocaat betoogde in hoger beroep dat Orré een amoureuze obsessie voor zijn nicht had en dat hij de moord heeft gepleegd om haar bewondering af te dwingen. De vriend ging bij gebrek aan bewijs zowel bij rechtbank als gerechtshof vrijuit.

Tijdens dat hoger beroep trok Orré zijn bekentenis weer in. Hij beweerde te zijn gemanipuleerd door de recherche. Ruim een week later keerde hij op zijn schreden terug en gaf hij te kennen dat zijn bekentenis het ware verhaal was. Het hof legde hem uiteindelijk tien jaar cel op. Ook Orrés nicht kreeg tien jaar.