Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie gaat 200 kraakpanden ontruimen

27 september 2010, 16.22 uur · Aangepast 23 november 2011, 17.46 uur

De politie in Amsterdam gaat ongeveer tweehonderd kraakpanden ontruimen.

Dat liet burgemeester Eberhard van der Laan maandag weten tijdens een persconferentie over het aanstaande kraakverbod. De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar, hoofdcommissaris van de politie Bernard Welten en burgemeester Van der Laan voerden eerder maandag overleg over de landelijke antikraakwet die vrijdag ingaat.

In totaal telt Amsterdam twee tot driehonderd kraakpanden. Er is een prioriteitenlijst opgesteld die de kraakpanden in drie categorieën verdeelt. De panden die nog in gebruik waren toen ze gekraakt werden en de panden die voor overlast zorgen worden als eerst ontruimd. Daarna komen de panden die tijdens de kraak wel een jaar leeg stonden, maar waar de eigenaar een plan heeft aan de beurt. De panden waar geen plan voor bestaat worden alleen ontruimd als de politie capaciteit over heeft.

De politie schroeft het aantal ontruimingsrondes dit jaar op van drie naar zes. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie verwachten dat niet voor alle ontruimingen grootschalig politieoptreden nodig is. De personen die zich tijdens een ontruiming in het pand bevinden en dat niet willen verlaten, worden in principe aangehouden en vervolgd. Met het onderscheid in prioriteit hopen gemeente, politie en OM te voorkomen dat een pand wordt herkraakt en dat de politie vaker moet ontruimen in hetzelfde complex.

Afgelopen zaterdag sliepen krakers uit protest tegen het kraakverbod, dat op 1 oktober ingaat, op de Dam. In juni werd de wet door de Eerste Kamer aangenomen.

Burgemeester Van der Laan neemt een ander standpunt in dan zijn voorganger Job Cohen. Die wilde 'niet voor leegstand' ontruimen. Van der Laan laat weten dat 'de wet ook in Amsterdam geldt.'