Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'OV-chipkaartlezers ook op de haltes'

28 september 2010, 16.21 uur · Aangepast 29 september 2010, 18.31 uur

Bij tram- en bushaltes in Amsterdam moeten uitcheckpalen voor de ov-chipkaart komen te staan.

Daar pleit GroenLinks in Amsterdam voor, zo liet de partij dinsdag weten. Nu kunnen reizigers alleen nog in de trams en bussen zelf uitchecken.

GroenLinks reageert met het voorstel op berichten dat veel reizigers vergeten uit te checken bij het uitstappen. Zij moeten dan de borgsom van 4 euro betalen. Daardoor zijn ze flink duurder uit dan wanneer ze wel hadden uitgecheckt. Reizigers kunnen dat geld terugvragen, maar dat zou een heel gedoe zijn. GroenLinks-gemeenteraadslid Fjodor Molenaar spreekt van "een uitchecklek".

De partij pleit er verder voor het borgbedrag voor het reizen met de bus en de tram te verlagen naar twee euro. Verder zou het GVB in de voertuigen informatie moeten geven over manier waarop reizigers geld kunnen terugvragen als ze vergeten uit te checken. Nu zouden ze daar niet goed van op de hoogte zijn.

De voorstellen van GroenLinks staan voor woensdag op de agenda van de gemeenteraad. Het Financieele Dagblad berekende onlangs dat de vervoersbedrijven in Nederland maandelijks zeker 0,5 miljoen euro binnenkrijgen, doordat reizigers vergeten uit te checken.