Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers: politie zocht bewust confrontatie

2 oktober 2010, 19.10 uur · Aangepast 3 oktober 2010, 14.10 uur

Enkele Amsterdamse krakers doen een oproep aan de gemeenteraad een onderzoek in te stellen naar de besluitvoering rond de demonstratie van vrijdag 1 oktober.

Ze beweren dat hoofdcommissaris Welten bewust heeft aangestuurd op een confrontatie met de demonstranten. Hij zou dit gedaan hebben om meer bevoegdheden af te dwingen bij burgemeester Van der Laan. De politie zou de rel hebben uitgelokt door vlak voor het einde van de demonstratie de doorgang te blokkeren en bewust de confrontatie op te zoeken met het ‘zwarte blok’.

In hun oproep op de kraakwebsite indymedia.nl claimen de krakers dat Welten geweten zou hebben dat het blokkeren van de demonstratie zou leiden tot een rel en dat met politie te paard charges zijn uitgevoerd vlak voor de escalatie. Zij zien dit als een bewuste strategie van de politietop.

De confrontatie vond plaats vlak nadat een aantal krakers een pand kraakten aan de Spuistraat. De kraak was een onderdeel van de protestactie, die daarna haar weg vervolgde terug naar het Spui. Waarom de demonstratie haar weg niet mocht vervolgen is volgens de krakers niet duidelijk.

De krakers willen dat de gemeenteraad een viertal vragen stelt aan hoofdcommisaris Welten. Ze willen weten waarom is aangestuurd op escalatie, waarom de demonstratie geen doorgang mocht vinden, waarom is gekozen voor charges met paarden voorafgaand aan de escalatie en of het beleid is van de ME om mensen die op de grond liggen in elkaar te slaan.

Het pand aan de Spuistaat is tot op heden nog  niet ontruimd. Daarin zien de schrijvers van de oproep een aanwijzing dat het Welten niet ging om handhaving van de wet maar expliciet om de confrontatie zelf.

Eerder vandaag liet burgemeester Van der Laan weten het te betreuren dat het kraakprotest uit de hand is gelopen en er geweld is gebruikt. Hij is er wel van overtuigd dat de politie ferm en beheerst is opgetreden.