Ajax verliest thuis van Utrecht (1-2)

3 oktober 2010, 16.28 uur · Aangepast 6 oktober 2010, 21.39 uur

Ajax beleefde zondagmiddag tegen FC Utrecht een ongebruikelijke off-day in de ArenA. De formatie leed voor het eerst sinds 27 thuisduels in de eredivisie weer een nederlaag (1-2).

Ricky van Wolfswinkel maakte beide treffers voor de ploeg, die alleen na rust af en toe in de problemen kwam.

Ajax incasseerde de eerste competitienederlaag sinds 6 december vorig jaar, toen FC Utrecht in de Galgenwaard met 2-0 won. De 29-voudig landskampioen speelde dinsdag al tegen AC Milan en FC Utrecht kwam donderdag nog in actie tegen Liverpool. Toch maakte de club uit de Domstad een fittere indruk dan de thuisploeg. FC Utrecht startte voortvarend en leidde na een kwartier volkomen verdiend met 0-2.

Ajax had in de eerste minuut nog geluk dat Jacob Mulenga op de lat schoot. Een onnozele actie van Luis Suarez leidde vijf minuten later wel de openingstreffer in. De spits uit Uruguay raakte de bal na een hoekschop van FC Utrecht met zijn linkerhand. Scheidsrechter Bjorn Kuipers floot voor een strafschop, die door Ricky van Wolfswinkel feilloos werd benut (0-1).

De topschutter van FC Utrecht mocht na een kwartier opnieuw vanaf elf meter aanleggen omdat Eyong Enoh de doorgebroken Edouard Duplan had gevloerd. Van Wolfswinkel was opnieuw koelbloedig en vierde zijn negende competitietreffer (0-2). FC Utrecht was Ajax vooral de baas op het middenveld, waar bij de thuisclub met name Demy de Zeeuw en Eyong Enoh ondermaats presteerden.

Trainer Martin Jol wisselde in de rust Enoh voor de meer aanvallend ingestelde Eriksen. De Zeeuw mocht tot grote ergernis van veel supporters in de ArenA wel nog meedoen. De international speelde voor de zoveelste keer dit seizoen een matige wedstrijd. Hij werd met enige regelmaat hard uitgefloten. De Zeeuw moest in de 72e minuut alsnog plaatsmaken voor Florian Jozefzoon.

Ajax kwam voor rust tot geen enkele doelkans. Zonder goed te spelen, kreeg de thuisclub in de tweede helft wel mogelijkheden. Luis Suarez (lat), Mounir El Hamdaoui en Miralem Sulejmani konden doelman Michel Vorm echter niet passeren. Mulenga miste namens FC Utrecht een prachtige mogelijkheid op 0-3. Gelukkig voor de aanvaller kwam de eerste uitzege van FC Utrecht in deze competitie niet meer in gevaar. Siem de Jong trof pas in blessuretijd doel (1-2).