Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kraakpand Spuistraat ontruimd door de ME

4 oktober 2010, 13.46 uur · Aangepast 23 november 2011, 17.44 uur

De appartementen in de Spuistraat die afgelopen vrijdag werden gekraakt zijn maandag rond 12.00 uur door de politie ontruimd.

De ontruiming is zonder incidenten verlopen, volgens de politie. De ME vond geen krakers meer in het pand. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De appartementen zijn overgedragen aan de eigenaar.

De ontruimde appartementen aan de Spuistraat, hoek Lijnbaanssteeg, vallen in de categorie panden die met prioriteit ontruimd worden. Volgens de politie waren de panden bewoond. Voor beide appartementen is aangifte gedaan door de eigenaar en de huurders. De eigenaar heeft voor beide appartementen een getekende huurovereenkomst overlegd. Ook waren er persoonlijke spullen van de huurders in de appartementen aanwezig op het moment van de kraak. Daarnaast waren de appartementen via een makelaar te koop aangeboden.

Volgens de krakers stonden de etages 'schoon leeg' tijdens de kraakactie. De werkelijke reden voor ontruiming is volgens de krakers dan ook een antikraak-constructie van de eigenaar. “Wanneer een antikraker een blikje chocomelk in een leegstaand pand neerzet en een eigenaar heeft een ondertekend antikraak
-contract dan is er volgens leegstand-burgemeester van der Laan een grond
voor ontruiming. Terwijl er van feitelijk gebruik geen sprake is," aldus een persbericht van de kraakbeweging.

De reden dat er geen krakers meer in de etages op de Spuistraat waren was volgens de krakers omdat zij 'niet zo dom zijn om zich als lammetjes af te laten slachten tijdens een dergelijke ontruiming'.

Afgelopen vrijdag braken er rellen uit na een demonstratie tegen de anti-kraakwet. Elf krakers werden toen opgepakt, zes van hen zitten nog vast.

Kijk hier voor meer foto's op Gespot