Ajax wint zenuwslopend duel van Auxerre

20 oktober 2010, 00.38 uur · Aangepast 23 oktober 2010, 15.28 uur

Ajax heeft een zwaarbevochten zege geboekt op Auxerre. In de ArenA werd met 2-1 gewonnen van de Fransen.

Met de benauwde overwinning nam Ajax een optie op een langer verblijf in Europa. Als de Amsterdammers over twee weken ook een goed resultaat boeken in Frankrijk, dan overwinteren ze in het slechtste geval in de Europa League. Ze hebben dan ook nog uitzicht op de achtste finale van de Champions League

Ajax, dat de tweede plaats in de poule deelt met AC Milan, leek op weg naar een simpele zege (2-0) totdat André Ooijer na 55 minuten de rode kaart kreeg en Auxerre direct vanuit een vrije trap de achterstand verkleinde. Het thuispubliek hield af en toe de adem in en durfde pas weer te juichen nadat de tegenstander vlak voor het einde met tien man verder moest na een twee gele kaart voor Dennis Oliech. Pas toen kwam de eerste groepszege van dit seizoen op het hoogste podium van het Europee clubvoetbal niet meer in gevaar.

De thuisploeg kwam op voorsprong door de speler die wel eens aan een succesje toe was. Demy de Zeeuw kogelde de bal al na zeven minuten snoeihard in de bovenhoek (1-0). Het had er veel van weg dat de middenvelder alle ellende van de afgelopen weken van zich weg schoot. De Zeeuw speelde de huidige voetbaljaargang zo slecht dat hij niet alleen werd uitgefloten maar ook zijn basisplaats verloor. Vorige week tijdens de interland van het Nederlands elftal tegen Zweden zag hij vanaf de tribune hoe Wout Brama aanvoerder Mark van Bommel mocht vervangen.

Auxerre arriveerde zonder aanvallende bedoelingen in de ArenA. Aanvaller Oliech hoefde bij balverlies als enige niet te verdedigen. Zijn ploeggenoten verzamelden zich zo snel als ze konden voor het eigen strafschopgebied. Rasmus Lindgren en vooral Eyong Enoh mochten zich aanrekenen dat Auxerre na de openingstreffer een tijdje niet in de problemen kwamen. Beide middenvelders speelden in een te laag tempo en leden vaak balverlies als ze wel een aanvaller wilden aanspelen.

Ajax had na 24 minuten geluk dat scheidsrechter Olegario Benqueranca uit Portugal een doelpunt van Roy Contout afkeurde voor een overtreding op Maarten Stekelenburg. De thuisclub promoveerde in de 41e minuut vervolgens de tweede doelkans in een tweede treffer. Luis Suarez schoot op aangeven van Mounir El Hamdaoui raak: 2-0. Balverlies van Urby Emanuelson leidde in de 55e minuut de tegentreffer van Auxerre in. André Ooijer kon de doorgebroken Oliech alleen met een overtreding stoppen en kreeg de rode kaart. Valter Bisra benutte de vrije trap koelbloedig (2-1). Hij scoorde vijf minuten voor tijd ook met de hand, wat hem op een tweede gele kaart kwam te staan.

In groep G gaat Real Madrid nu na drie duels aan de leiding. De ploeg van trainer José Mourinho versloeg AC Milan met 2-0 en heeft de volle score van negen punten. Ajax staat met vier punten op gelijke hoogte met AC Milan. Auxerre staat nog met lege handen.