Start van hoofdcontent

Stad

nl

Diamantbuurt wil geen nieuwe straatlantaarns

25 oktober 2010, 21.42 uur · Aangepast 26 oktober 2010, 10.00 uur

Bewoners van de Diamantbuurt zijn boos. In hun buurt worden nog deze maand de oude gietijzeren lantaarnpalen vervangen door replica's in de stijl van de Amsterdamse school.

Onlangs lazen de bewoners van de Tolstraat in de buurtkrant dat de gemeente hun vertrouwde gietijzeren straatlantaarns willen vervangen door de zogeheten 'mast' uit 1924. Dit type werd destijds speciaal ontworpen voor de voorloorlogse wijken in de stijl van de Amsterdamse school, zoals in de Diamantbuurt. Maar daar zitten de bewoners helemaal niet op te wachten. Zij willen hun oude vertrouwde negentiende-eeuwse lantaarn met warm geel licht niet missen.

De bewoners van de Diamantbuurt zijn niet de enigen die zich verzetten tegen de restauratiedrift van de gemeente. Ook op het Zwanenplein in Noord werd onlangs de gietijzeren klassieker vervangen door een moderner exemplaar uit de jaren 20, tot ergernis van de buurt.

Al in 2005 besloot  de gemeente om de straatverlichting aan te passen aan de bouwstijl van de buurt. Zo staat in het centrum en de 19e eeuwse wijken vooral de gietijzeren klassieker en worden alle andere straatlantaarns hierdoor vervangen. De ring hieromheen, de vooroorlogse wijken krijgen de 'mast' uit 1924 en in de daaromheen liggende wijken die in de jaren 60 en 70 zijn gebouwd staat straks overal de zogeheten 'kegel'.

Voor de bewoners van de Diamantbuurt zijn de plannen nieuw. De antieke straatlantaarns, die overigens de afgelopen jaren nog werden opgeknapt, gaan niet in de prullebak, maar verhuizen een stukje richting centrum. De bewoners proberen nu met een bezwaarschrift het besluit van 5 jaar geleden alsnog te keren.