El Hamdaoui schiet Ajax langs Heerenveen

27 oktober 2010, 22.57 uur · Aangepast 1 november 2010, 09.47 uur

Mede dankzij twee prachtige doelpunten van Mounir El Hamdaoui heeft Ajax woensdagavond met 3-1 gewonnen van sc Heerenveen.

Ajax startte voortvarend en kwam op voorsprong na een geniale ingeving van Mounir El Hamdaoui. De spits zag in de elfde minuut dat keeper Kevin Stuhr Ellegaard zo’n 5 meter voor zijn doel stond. Hij riep voor het eerst op de avond herinneringen op aan Dennis Bergkamp toen hij de bal met veel gevoel over de Deen stiftte (1-0).

Uitgerekend Maarten Stekelenburg en Luis Suarez, vaak de uitblinkers bij hun club, mochten zich aanrekenen dat Ajax niet met een voorsprong mocht rusten. De keeper van het Nederlands elftal bleek vlak voor de ontmoeting met sc Heerenveen voldoende hersteld van een knieblessure. Hij verliet na 24 minuten onnodig zijn doel en kon vervolgens niet meer voorkomen dat Bas Dost op aangeven van Roy Beerens gelijkmaakte (1-1).

Luis Suarez miste voor rust drie goede mogelijkheden op 2-1. Hij schoot naast, raakte de lat en stuitte van dichtbij op doelman Stuhr Ellegaard. De aanvoerder van Ajax steekt al weken niet in zijn beste vorm. Hij opende de competitie met zes doelpunten in drie wedstrijden veelbelovend. Suarez, die twee weken geleden nog met de nationale ploeg van Uruguay naar Indonesië en China reisde, trof in de volgende zes eredivisieduels slechts eenmaal doel.

Het tweede doelpunt van El Hamdaoui was nog fraaier dan zijn openingstreffer. De aanvaller nam de bal na een voorzet van Enoh met veel gevoel in één keer op zijn voet en scoorde (2-0). De wakkere regisseur van het grote televisiescherm in de ArenA schakelde meteen naar Bergkamp, die de wedstrijd samen met twee kinderen op de perstribune bekeek.

Ajax, waar Demy de Zeeuw slechts mocht invallen, bleef de krachtmeting domineren. De formatie bleef ook veel kansen missen. Vurnon Anita raakte net als Suarez de lat. De linksback was in de 83e minuut na een rush van meer dan 50 meter wel succesvol: 3-1. Trainer Martin Jol stond meteen op en gunde El Hamdaoui een publiekswissel.