Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verduistering geld kunstfonds: eis 4 jaar

3 november 2010, 15.34 uur · Aangepast 5 november 2010, 09.14 uur

Het OM eist de maximumstraf voor het misdrijf 'verduistering in dienstbetrekking' in de zaak tegen Clemens K.: vier jaar gevangenisstraf.

Een bijna perfecte verduistering in dienstbetrekking. Ware het niet dat de Oostenrijkse autoriteiten er lucht van kregen en aan de bel trokken bij de Nederlandse politie. Zo omschreef de officier van justitie woensdag de zaak tegen de 41-jarige Clemens K., die ervan wordt verdacht dat hij bijna 16 miljoen euro heeft verduisterd van de Stichting Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Beeldkunst (BKVB). Het Fonds is gevestigd op de Brouwersgracht.

K. werkte als hoofd financiële zaken bij de stichting en sluisde volgens justitie het geld tussen september 2007 en maart 2009 weg naar diverse rekeningen in binnen- en buitenland. De rechtszaak had zonder de aanwezigheid van de verdachte plaats, aangezien hij, waarschijnlijk vlak voordat de zaak aan het licht kwam, de benen heeft genomen. Hij woonde aan Diopter in Noord, het vermoeden bestaat dat hij met zijn drie kinderen naar Thailand is gevlucht. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft echter geen bevoegdheid gekregen hem daar op te sporen.

Volgens de officier van justitie heeft K. al die tijd een goed doordacht plan uitgevoerd. Hij was al jaren naar tevredenheid in dienst bij de stichting. De verdachte had als een van de weinigen toegang tot de bankrekeningen en werd amper gecontroleerd. Dit onder meer door zijn slordige werkwijze, maar ook omdat zijn collega's en contacten bij de banken hem vertrouwden. Tot twee keer toe ontstond er bij de banken argwaan over de grote geldbedragen die waren overgeboekt, maar de verdachte zou ze ervan hebben overtuigd dat er niets aan de hand was.

Alles liep op rolletjes, de verhuizing naar Thailand was geregeld, totdat een Oostenrijkse bank alarm sloeg toen een bedrag van 6 miljoen euro op een rekening was gestort en zich bij de bank een aantal personen aandienden die 450.000 euro wilden opnemen. De directeur van de stichting werd gebeld en toen die opheldering vroeg bij K., zou die hem hebben afgewimpeld met de mededeling dat er niets aan de hand was en dat hij contact zou opnemen met een accountmanager. Een dag later was K. in geen velden of wegen meer te bekennen.

De verdachte zou eveneens een bedrag van ruim 4 ton hebben verduisterd bij de Stichting Kunst en Openbare Orde, waar hij sinds 2002 als freelancer werkte in de functie van hoofdboekhouder. De uitspraak is op 17 november.