Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax verliest ook van ADO Den Haag (0-1)

7 november 2010, 15.32 uur · Aangepast 10 november 2010, 11.18 uur

Ajax heeft zondagmiddag voor eigen publiek de tweede nederlaag binnen vier dagen geleden. De formatie van Martin Jol verloor voor eigen publiek van ADO Den Haag (0-1).

Ajax is met de winter in aantocht hopeloos de weg kwijt. De formatie verloor zondag voor eigen publiek ook van ADO Den Haag (0-1). De Amsterdammers zagen de achterstand op koploper FC Twente groeien tot vier punten. Zo heeft de nationale competitie voor Ajax opnieuw het karakter van een inhaalrace gekregen.

Het matige optreden van Ajax kwam niet helemaal als een verrassing. De combinatie van voetballen in de Champions League en nationale competitie valt de club het hele seizoen al zwaar. De 29-voudig landskampioen verloor vlak na de ontmoeting met AC Milan van FC Utrecht (1-2) en kon vlak na de thuiswedstrijd tegen Auxerre niet bij Excelsior (2-2) winnen.

Ajax worstelde tegen ADO Den Haag met de bekende tekortkomingen van het hele seizoen. Trainer Martin Jol passeerde Eyong Enoh en koos voor een middenveld met Demy de Zeeuw, Siem de Jong en Rasmus Lindgren. Het drietal slaagde er niet in om beide onzichtbare spitsen Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui met de rest van de ploeg te verbinden.

Het huidige Ajax verschilt bijna niets met de ploeg die vorig seizoen na de winterstop de ene na de andere zege mocht vieren. De ploeg mist na het vertrek van Marko Pantelic alleen een aanspeelpunt voorin. ,,En vorig seizoen kon ik ook Dennis Rommedahl nog wel eens brengen'', treurde de verliezende trainer Jol. ,, Nu hebben we eigenlijk helemaal geen echte buitenspelers meer. We willen ook graag een speler als Dzsudzsak van PSV. Geef me maar een zak met 10 miljoen euro. Dat geld hebben we niet. Maar je moet niet vergeten dat we in de meeste wedstrijden nog steeds vaak scoren.''

Jol ging voor het gemak voorbij aan het gegeven dat PSV eveneens niet de hoofdprijs voor Dzsudzsak uitgaf. FC Twente betaalde nog geen miljoen euro aan AGOVV voor Chadli, een linksbuiten die door zeven verschillende scouts van Ajax niet positief werd beoordeeld. Op advies van Jol betaalde Ajax wel zo'n 5 miljoen euro voor El Hamdaoui. De huidige hoofdtrainer van Ajax drong eveneens aan op de komst van transfervrije Tainio en Mido, die net als de vorig seizoen aangetrokken Atouba nauwelijks in actie komen.

Ajax viel niet alleen voorspelbaar aan door het midden. De formatie startte ook in een veel te laag tempo. Doelman Gino Coutinho kwam voor rust slechts twee keer in de problemen. Hij redde fraai na doelpogingen van De Zeeuw en El Hamdaoui. Maarten Stekelenburg, de keeper van de thuisploeg, voorkwam een openingstreffer van Ricky van de Bergh. Hij had in de 44e minuut echter geen antwoord op een geplaatst schot van Wesley Verhoek. (0-1).

Ajax schakelde na de hervatting met invaller Miralem Sulejmani over op een iets hoger tempo. De thuisploeg speelde echter nog steeds fantasieloos en kwam eigenlijk maar tot één uitgespeelde kans. Siem de Jong schoot over. ADO Den Haag was dichterbij een tweede treffer. Lex Immers raakte de paal. ,,Ik kan mijn ploeg alleen verwijten dat we de wedstrijd niet eerder hebben beslist'', was het veelzeggende commentaar van de winnende trainer John van den Brom.