Start van hoofdcontent

Stad

nl

Protesttocht tegen afbraakbeleid

13 november 2010, 17.27 uur · Aangepast 15 november 2010, 12.47 uur

Met spandoeken als 'Ruimte voor iedereen! Tegen het afbraakbeleid' hielden zaterdagmiddag zo'n 150 demonstranten een demonstratie tegen wat zij noemen het "afbraakbeleid in Nederland".

Het protest, onder meer tegen de ontruimingen van kraakpanden en de bezuinigingen op sociale huisvesting, begon bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Achter een vrachtwagen met daarop een band trok de stoet vervolgens langs de Amstel en de Vijzelstraat naar het Marie Heinekenplein.

Ze droegen spandoeken mee met daarop teksten als 'Ruimte voor iedereen' en 'Betaalbaar wonen, stop de sloop' en 'Stop afbraak sociale huisvesting'.

De demonstranten gingen de straat op om te laten zien dat "alle mensen die (de overheid) dacht weg te bezuinigen, ontslaan, verbieden of te ontruimen niet
weg zijn of weg zullen gaan."

De actievoerders zijn het niet eens met de bezuinigingen die de overheid wil doorvoeren in Amsterdam. Ook het stadsbestuur kan hun goedkeuring niet wegdragen. Zo is de demonstratie tevens een protest tegen de door de gemeente aanvankelijk geplande ontrumingen van 200 kraakpanden, "geldverslindende projecten als de Noord-Zuidlijn" en de "repressie" die wordt opgeschroefd door cameratoezicht en preventief fouilleren.