Ajax-PSV eindigt in teleurstellend 0-0

20 november 2010, 23.48 uur · Aangepast 23 november 2010, 10.48 uur

De topper tussen Ajax en PSV heeft geen winnaar opgeleverd. Beide ploegen kwamen niet tot scoren in een teleurstellende wedstrijd: 0-0.

Het verschil op de ranglijst tussen koploper PSV en Ajax blijft daardoor zes punten. Ajax, dat de voorgaande twee competitieduels verloor, deelt nu de derde plaats met AZ. Beide ploegen hebben 28 punten.

Johan Cruijff was voor de ontmoeting met PSV bij hoge uitzondering naar de ArenA gekomen. Het erelid werd met enige regelmaat toegezongen en zal tijdens het duel alleen maar de bevestiging hebben gekregen dat er bij zijn geliefde club dingen moeten veranderen. Ajax wilde maar al te graag, maar miste de kracht en kwaliteit om een zege af te dwingen

De thuisploeg probeerde het spel te maken, maar kreeg nauwelijks ruimte van de tegenstander uit Eindhoven. PSV groepeerde bij balverlies zo snel mogelijk tien veldspelers tussen het eigen strafschopgebied en middenlijn. Trainer Fred Rutten greep langs de lijn meteen in als één van zijn aanvallers te laat besloot om mee te verdedigen.

Ajax koesterde het meeste balbezit, maar bracht Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui net als de laatste weken nauwelijks in stelling. De eerstgenoemde aanvoerder werkte een slag in de rondte maar miste na een midweeks bezoekje met Uruguay aan Chili opnieuw de vorm die van hem vorig seizoen een ongrijpbare aanvaller maakte. PSV kon aanvankelijk alleen bekoren als Ibrahim Afellay zich met het spel bemoeide.

Met Otman Bakkal voor de geblesseerde Orlando Engelaar kwam PSV voor rust tot één serieuze doelpoging. Ola Toivonen kopte te zacht om doelman Maarten Stekelenburg te verontrusten. Andreas Isaksson, de Zweedse keeper van PSV, bleef redelijk eenvoudig overeind toen Suarez, Demy de Zeeuw en Jan Vertonghen in de eerste helft probeerde te scoren.

Niet Ajax maar PSV kreeg na rust de beste kansen op de openingstreffer. De Brabanders beperkten zich niet alleen meer tot verdedigen en merkten hoe kwetsbaar de thuisploeg af en toe achterin is. Vurnon Anita redde na een kopbal van Marcelo op de doellijn. Toivonen stuitte op Stekelenburg. Atiba Hutchinson schoot in kansrijke positie over.

Een schaars hoogtepunt was een doelpoging van Suarez. De aanvoerder zag dat keeper Isaksson ver voor zijn doel stond en knalde bijna vanaf ruim zestig meter raak. Invaller Lindgren kreeg in blessuretijd nog een rode kaart na een trappende beweging richting Afellay.