Ajax blijft ook tegen NEC kwakkelen

4 december 2010, 21.43 uur · Aangepast 7 december 2010, 13.24 uur

Machteloos en moedeloos baant Ajax zich een weg richting de winterstop. De Amsterdammers waren zaterdag voor eigen publiek ook niet in staat tot een zege op NEC (1-1).

Wat trainer Martin Jol ook probeert, de ploeg lijkt alleen maar slechter te gaan voetballen.

Ajax heeft halverwege de competitie al twee verliespunten meer dan in het hele vorige seizoen. De achterstand op PSV en FC Twente is alweer opgelopen tot vijf verliespunten. Vorig jaar bedroeg het verschil na 17 competitieduels respectievelijk zeven en negen punten.

Ajax bleek toen in staat tot een imponerende inhaalrace. Grote vraag is of Jol zijn ploeg in de tweede competitiehelft opnieuw tot een soepele voetbalmachine kan transformeren. De oefenmeester laat zijn ploeg bijna wekelijks in een andere samenstelling acteren. Hij mist voorlopig ook nog Luis Suarez, die in het verleden vaak bijna in zijn eentje een wedstrijd kon beslissen.

In zijn voortdurende zoektocht naar de best mogelijke formatie koos Jol voor de voorhoede die vorige week in de tweede helft afstand nam van VVV-Venlo (0-2). Miralem Suljemani en Aras Özbiliz moesten centrumspits Mido vanaf de flanken bedienen. Mounir El Hamdaoui completeerde het aanvallende kwartet als schaduwspits.

Ondanks alle aanvallende bedoelingen leek het in het eerste half uur wel of niet Ajax, maar NEC voor eigen publiek voetbalde. De formatie uit Nijmegen zette de tegenstander vroeg onder druk, zodat Ajax nauwelijks in staat was de aanvallers in stelling te brengen. De acteurs van de thuisclub speelden zo vaak terug op doelman Maarten Stekelenburg dat de toeschouwers in de voor de helft gevulde ArenA al snel afkeurend op de vingers floten.

De fans die thuis Sinterklaas vierden of slachtoffer waren van de verstoorde dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen bespaarden zich veel ellende. Stekelenburg voorkwam in de 29e minuut met een prachtige reflex dat Lasse Schöne NEC op voorsprong schoot. Ajax creëerde pas in de slotfase enkele kansen, die niet besteed waren aan El Hamdaoui en Demy de Zeeuw.

Sulejmani en Schöne raakten namens beide ploegen eerst nog de paal voordat Mido met een rake kopbal eindelijk voor opluchting leek te zorgen. Bram Nuytinck bezorgde NEC twee minuten later alsnog een punt (1-1). Ajacied Jan Vertonghen kopte in de slotfase nog op de paal.