Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wasserette Javastraat spil in illegaal netwerk

6 december 2010, 14.50 uur · Aangepast 8 december 2010, 08.11 uur

Met de arrestatie van negen verdachten heeft de politie een ondergronds bankiersnetwerk opgerold.

De aanhoudingen werden vorige week dinsdag verricht in het kader van een groot onderzoek. Onderdeel van het illegale netwerk was een wasserette in de Javastraat. In de zaak werden zes mannen aangehouden. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie en van het witwassen van drugsgeld, waarbij de wasserette als dekmantel werd gebruikt.

Omwonenden reageerden vorige week tegen AT5 nog verbaasd op de inval in de wasserette. "Het zijn hardwerkende mensen", zo zei een ondernemer uit de straat.

Gelijktijdig waren op dertien andere adressen in Amsterdam en Diemen invallen. In totaal is daarbij 800.000 aan euro contant geld in beslag genomen. Op verschillende adressen zijn in de loop van dinsdag 30 november nog drie mannen aangehouden op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie, zo maakte de politie vandaag bekend.

Het onderzoek naar het ondergrondse bakiersnetwerk loopt sinds mei. Bij het zogenaamde ‘underground banking’ maken criminelen gebruik van een netwerk van bankiers en koeriers, dat betalingen faciliteert tussen drugscriminelen zonder dat dat administratief te herleiden valt naar de betrokkenen.

Marc Schuuring, chef van de financieel economische recherche: “In dit onderzoek is gebleken dat met name Engelse criminelen gebruik maken van dit netwerk. Sinds de start van dit onderzoek zijn dertig personen aangehouden, onder wie negen Britten. Verder hebben wij kunnen constateren dat meerdere winkels in de Javastraat deel uitmaken van het netwerk dat we in kaart hebben gebracht. De sluiting van een belwinkel eerder dit jaar is bijvoorbeeld direct gerelateerd aan dit onderzoek.”

In totaal heeft het team in dit onderzoek meer dan 5,3 miljoen euro contant geld in beslag genomen, ruim 100 kilo hard en soft drugs, meerdere woningen, panden, auto’s en dure sieraden met een totaalwaarde van ruim 6,5 miljoen euro. Van de dertig aangehouden verdachten zitten er nog achttien in bewaring. De overige verdachten zijn weer op vrije voeten maar moeten nog wel voorkomen. De vorige week aangehouden mannen zijn inmiddels voorgeleid en zitten eveneens vast.