Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Andrée van Es is beste wethouder

8 december 2010, 19.36 uur · Aangepast 9 december 2011, 12.38 uur

Andrée van Es is door de meer dan 40 prominente Amsterdammers van het AT5-onderzoek Macht in de Stopera verkozen tot beste wethouder van het jaar. Verslaggever Vincent van Rijn ging bij haar langs.

De jury beloonde Van Es met het rapportcijfer 7.5. Het volledige juryrapport luidt: "Nieuwbakken wethouder Andrée van Es is dé grote verrassing van het nieuwe stadsbestuur. Gepokt en gemazeld in de Haagse politiek en ambtenarij koos ze dit jaar voor háár stad Amsterdam."

"Ondanks explosieve portefeuilles als Integratie en Werk&Inkomen houdt ze haar hoofd koel. Van Es blijft rustig, beziet de zaak en durft duidelijke keuzes te maken. Ze gooide het roer radicaal om door van uitkeringsgerechtigden een duidelijke tegenprestatie te eisen. Aan halfbakken reïntegratieprojectjes heeft ze een broertje dood."

"Ook staat ze pal voor een diverse stad, waarin homo's, lesbo's, moslims en joden niet náást, maar mét elkaar kunnen leven. De GroenLinks-wethouder riep in haar eerste weken al op tot een 'ruigere toon' in het debat en is dan ook niet bang om heilige huisjes, óók die van haar eigen partij, omver te werpen. Grote ambities, grote woorden, in het eerste jaar al beste wethouder. De vraag is of Van Es volgend jaar ook al de eerste echte resultaten kan overleggen. Haar eerste half jaar schept namelijk verplichtingen..."

De vorige keer eindigde Lodewijk Asscher bovenaan. Hij werd dit jaar tweede.

Zelf uw mening geven? Dat kan ook! Voor de publieksprijs willen van u weten wie u de beste wethouder vindt. Breng uw stem hier uit!