Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ossel: 'Huren aanpassen aan het inkomen'

15 januari 2011, 16.56 uur · Aangepast 9 december 2011, 12.31 uur

Wethouder Freek Ossel (Wonen en Wijken) wil het bestaande huursysteem veranderen en flexibele huren invoeren voor sociale huurwoningen als bewoners meer gaan verdienen.

Dat zegt zijn woordvoerder naar aanleiding van een bericht in Het Parool. Ossel wil zo vooral de mensen helpen die te veel verdienen om te huren en te weinig om te kopen.

Volgens hem bestaat in Amsterdam en ook in andere grote steden 'behoefte aan meer vrijheid om de huren te kunnen aanpassen.' De PvdA-wethouder wil ook de huurgrens voor sociale woningbouw optrekken van 647 euro tot 800 euro. Het doel van deze voorstellen is om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Sinds begin dit jaar komen met de invoering van een regeling van de Europese Commissie mensen die meer verdienen dan 33.614 euro niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning. Veel mensen dreigen volgens de wooncorporaties hierdoor tussen wal en schip te komen, omdat ze te weinig verdienen voor een koopwoning. Wethouder Ossel wil minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) daarom vragen hierbij voor Amsterdam een uitzondering te maken.